вторник, 30 април 2024 г.

Асен Василев: За първи път от 20 години събираме повече данъци, отколкото е похарчила държавата

За първи път от над 20 години насам ноември ще сме събрали повече данъци отколкото държавата е похарчила и ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6 процента, което съвсем спокойно ни позволява да сме в рамките на 3% дефицит за декември. Мерките за събиране на данъците започват да дават резултат.

Това обяви в кулоарите на парламента министърът на финансите Асен Василев, който се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов, един от лидерите в коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Поводът за срещата е изработването на регламент, по който да се случват назначенията в регулаторните органи, и вчерашният избор на подуправител на НЗОК.

Асен Василев коментира, че голямата част от фискалните мерки са влезли в сила на 5 октомври и събираемостта се е вдигала значително. „Така че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от това, което е заложено. Имаме много ясна рамка за бюджета за догодина, има някои неща, които трябва да се доогледат в данъчните закони, но това дава една стабилна основа“, коментира финансовият министър. Той съобщи, че по време на срещата е била обсъдена подкрепата за бюджета, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html