понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна няма да участва в министерската среща на ОССЕ в Скопие

Снимка: БГНЕС

Украйна оценява високо усилията на Северна Македония като председателстваща държава през 2023 г. и лично на министъра на външните работи Буяр Османи, които демонстрираха висок професионализъм и непоколебима ангажираност за защита на принципите и задълженията на ОССЕ. Отделно сме благодарни на Северна Македония, че постави като приоритет въпроса за противодействието на руската агресия срещу Украйна по време на нейното председателство. Това се казва в писмо на посолството на Украйна в София, изпратено до медиите.

Руската федерация последователно разрушава ОССЕ, злоупотребявайки с принципа на консенсуса. Прибягвайки до шантаж и открити заплахи, руската федерация систематично блокира консенсуса по ключови въпроси. В произвол се превърна и блокирането на кандидатурата на Естония за председател на ОССЕ през 2024 г. Освен това русия незаконно задържа трима украинци – представители на ОССЕ, които са в затвора вече над 500 дни. Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в заложник на своите капризи и агресия.

При такива условия присъствието на руска делегация на министерска среща на министерско ниво за първи път от началото на пълномащабното нахлуване на русия в Украйна само ще засилва кризата, в която Русия вкара ОССЕ, пише още в писмото.

Международната общност трябва да работи заедно, за да спаси ОССЕ от Русия, а не да изпращаме сигнали за възможността за връщане към формите на сътрудничество, съществували преди февруари 2022 г., на държавата, която започна най-голямата въоръжена агресия в Европа след края на Втората световна война и грубо наруши всички принципи на Заключителния акт от Хелзинки.

С оглед на това делегацията на Украйна няма да участва в министерската среща на ОССЕ на ниво министър на външните работи.

В същото време Украйна остава ангажирана с принципите на ОССЕ и е готова да продължи да работи с партньори, за да възстанови спазването на Заключителния акт от Хелзинки, по-специално въз основа на прилагането на Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html