петък, 3 май 2024 г.

Военният министър: Русия има агресивна политика за дестабилизация на Черноморския регион

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

„Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион“, заяви военният министър Тодор Тагарев в изказването си на тематична конференция в София, информират от МО. Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ.

Той коментира, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния. „Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление“, каза още той.

„Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформацията на Русия е многопластова, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници и, в резултат, доказването на участието на Кремъл в конкретни злонамерени дейности“, посочи министърът на отбраната.

Тагарев припомни, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици. Той акцентира върху действия като окупацията на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, плановете за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както и самото повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Русия, които поставят под риск ядрената безопасност и сигурност в Черноморския регион.

„Сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността и стратегическото партньорство в рамките на ЕС и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на усилията за възпиране и противодействие на хибридната стратегия на Кремъл и за укрепване на нашите отбранителни способности“, каза министърът на отбраната. Той подчерта същественото значение за повишаването на оперативната съвместимост на силите на НАТО и укрепването на позициите на алианса в Черноморския регион чрез съвместни тренировки, учения и обучения, изграждането на капацитет за разузнаване, наблюдение, идентифициране на заплахи и ранно предупреждение, както и модернизацията на отбраната.

Вчера министър Тагарев се срещна с украински военнослужещи, които преминават езиково обучение във Военната академия „Георги Ст. Раковски“. Той обяви, че България подкрепя дипломатическите инициативи като Формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

Тодор Тагарев запозна украинската група детайлно с всестранните усилия за оказване на подкрепа, както чрез пакетите военна и военно-техническа помощ, така и чрез различни инициативи, към които страната ни се присъединява и добави, че българската отбранителна индустрия има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна. На срещата присъстваха посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев и представители на политическия кабинет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html