вторник, 30 април 2024 г.

Предлаганият бюджет от Асен Василев няма да мине в НС

Снимка: БГНЕС

Мика ЗАЙКОВА, пред в. „Галерия“

Представеният от финансовия министър Асен Василев проект за бюджет за догодина е пълна фантасмагория. Той твърди, че брутният вътрешен продукт ще е 205,8 млрд. лв., ръстът на БВП го прогнозира на 3,2%. Най-оптимистичните прогнози на ЕК за нашата страна обаче са за ниво от 1,8%. Ясно е, че подобни показатели не могат да станат реалност, защото доста от страните в ЕС имат икономически трудности и немалко от тях влизат в рецесия. Да не забравяме, че външната ни търговия е основно с държавите от общността.

За това не може да се мисли сериозно, че ние ще останем остров на благоденствието. У нас от доста месеци се отчита намаление на обемите в индустрията, на вноса, на износа и не е ясно как при това положение ще може да се изпълнят оптимистичните прогнози на финансовия министър. Няма от къде да дойдат парите. Данъчните приходи досега за 2023 г. имат неизпълнение от 3 млрд. лв., а догодина се прогнозира те да бъдат 41 млрд. лв. или с шест милиарда повече. От началото на годината при нито един данък няма превишаване на планираните суми. Причината за оптимистичните прогнози в бюджета за догодина е, за да може да се нагласи дефицит от 3%. Явно ще се вземат много заеми в следващите години и като сме извън еврозоната няма да можем да ползваме по-добри условия за емитирането на дълга. Както е тръгнало едва ли ще влезем и до 2027 г. в еврозоната. Дотогава държавният ни борч може да достигне поне 66 млрд. лв.

В проекта за бюджет няма нито една вярна цифра и той ще бъде върнат за основна редакция на Асен Василев. Смятам, че едва тогава може би БВП ще бъде записан с реалните цифри от 150-160 милиарда, а не над 205 млрд. лв. Не може да се прави бюджет, който да е добър за всички и показателите му да не отговарят на действителността и условията, в които се намира икономиката на България, на ЕС и на целия свят.

От друга страна, качването на максималния осигурителен доход и минималната заплата дават някакви надежди за повишаване приходите в държавното осигуряване. Въпреки това мисля, че е време да се премахне изобщо таванът на осигурителния доход, защото вноските за пенсия трябва да са на база на реалните доходи. В момента с наличието на лимита изкуствено се лишава НОИ от приходи, а в същото време го субсидираме от хазната.

За да може да се пълни повече хазната, е време да се премине и към прогресивно подоходно облагане. Навремето си мислехме, че с плоския данък и мизерните заплати ще можем да привлечем повече инвеститори. От години вече е ясно как само наличието на тези условия не е достатъчно. Трябва да има и върховенство на закона. Никой не идва, защото инвеститорите не са сигурни за парите си. В ЕС сме страната с най-високата корупция на всички нива във властта.

Време е да разберем, че сме европейска държава и трябва да имаме данъчна политика, като във всички страни от общността. Редно е да я преосмислим и данъчната скала да стане прогресивна и всеки да плаща според доходите си. Не бива да има повече привилегировани. Да си припомним как нулевите ставки на ДДС за хляба и брашното въобще не доведоха до поевтиняването им. Същото важи и за по-ниското ДДС от 9% за ресторантите и хотелите, където никой клиент не е получил по-евтина услуга. Диференцираните ставки бяха направени по време на пандемията, за да се помогне на бизнесите, изпаднали в криза.

Освен това е време да се спрат и енергийните субсидии за бизнеса. Откъде накъде от бюджета ще се плаща за тока, ако на борсата цената му мине над 200 лева за мегаватчас. Забравя се, че ковид пандемията отдавна отмина, но раздаването на пари „на калпак“ продължава. Редно е с тези средства да се увеличат капиталовите разходи за инвестиции от бюджета за модернизация и развитие на изостаналата ни икономика. В последните години подобни вложения бяха много по-малко от планираните и за това все сме с недостроени магистрали и пътната ни инфраструктура е в окаяно състояние.

Най-после е време всички партии в парламента да помогнат да се направи реален бюджет, дори да не влезем в еврозоната от 2025 г. Най-малкото, защото няма да можем да овладеем инфлацията и през 2024 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html