неделя, 5 май 2024 г.

Хамас“ освободи още 17 заложници, Израел пусна 39 затворници

Спирането на огъня позволи хуманитарни доставки за Газа.
Снимка: БГНЕС

Вторият етап от освобождаването на заложници от „Хамас“ завърши успешно след известно забавяне поради разногласия относно допускането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа, съобщи БНР.

Още 13 израелски граждани – шест жени и седем деца и тийнейджъри, както и четирима тайландци бяха освободени късно снощи след 50 дни в плен на „Хамас“. Те бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст и преминаха към границата на Ивицата Газа с Египет, а след това се отправиха към Израел. Част от освободените бяха приети в болницата Шеба.

Израел освободи 39 палестински затворници – жени и младежи на възраст под 19 години. Стотици палестинци на Западния бряг ликуваха след завръщането им, носейки ги на ръце, докато скандираха, ръкопляскаха и развяваха палестински флагове.

Палестински представител заяви, че „Хамас“ ще продължи да спазва четиридневното примирие с Израел, започнало в петък. То бе използвано от хуманитарни организации, за да евакуират пациенти и медици от болници в северните райони на Ивицата Газа. В петък „Хамас“ освободи 24 заложници, а 39 палестински затворници бяха пуснати от Израел.

Германският външен министър приветства освобождаването от „Хамас“ на втора група заложници, сред които отново има четирима души с двойно германско и израелско гражданство. В публикация в платформата „Екс“ Аналена Бербок изрази „облекчение“ като посочи, че „мислите й са и с тези, които все още са в ръцете на „Хамас“. Тя увери, че продължава работата за освобождаването на всички.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html