неделя, 5 май 2024 г.

Шарл Льоклер с първо време във втората свободна тренировка преди Голямата награда на Абу Даби

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер регистрира най-добро време във втората свободна тренировка преди неделния старт за Голямата награда на Абу Даби, последен кръг за сезон 2023 във Формула 1, съобщи БНР.

Заниманието обаче няма да се запомни толкова с победата на монегасеца, колкото с двете катастрофи, заради които то бе спирано на два пъти с червени флагове. При първия инцидент в предпазната стена се заби съотборникът на Льоклер Карлос Сайнс-младши, като колата на испанеца пострада сериозно. Това доведе и до спиране на тренировката за около 20 минути, а малко след рестартирането ѝ германският ветеран Нико Хюлкенберг с Хаас също катастрофира, но щетите по болида му бяха по-малки. Добрата новина е, че и Сайнс, и Хюлкенберг се отърваха невредими инцидентите си.

След двете прекъсвания Льоклер успя да запише постижение от 1:24.809 минути. Второ време в тренировката даде британецът Ландо Норис. Пилотът на МакЛарън изостана с нищожните 0.043 секунди от резултата на Льоклер.

Третата позиция пък бе окупирана от вече трикратния световен шампион Макс Верстапен. Нидерландецът завъртя една обиколка на пистата „Яс Марина“ с болида си Ред Бул само с 0.173 секунди по-бавно от Шарл Льоклер.

Ако Верстапен успее да спечели и състезанието в неделя, той ще постигне безпрецедентните 19 победи от 22 проведени старта. Това ще бъде и 54-та победа в кариерата му, което ще го изпрати еднолично на трето място във вечната класация. В момента нидерландецът има 53 успеха, с колкото е и германецът Себастиан Фетел. Повече от двамата имат единствено британецът Люис Хамилтън (103) и германецът Михаел Шумахер (91).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html