неделя, 5 май 2024 г.

Софийският университет отбелязва патронния си празник

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Православна църква почита днес паметта на Свети Климент Охридски – един от учениците на Светите братя Кирил и Методий. С академично тържество най-старото висше учебно заведение у нас, Софийският университет „Свети Климент Охридски“, отбилязва патронния си празник, съобщава БНР.

По традиция празникът ще започне в 8:00 часа в Академичния параклис „Свети Климент Охридски“ в Богословския факултет, където Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи света божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на Свети Климент Охридски, където в 11:00 часа академичният съвет, начело с ректора проф. Георги Вълчев, ще поднесе венец.

Академичното тържество по повод празника ще се проведе след това в аулата на Алма Матер. В съзвучие с академичната традиция ректорът в периода 2015-2023 година проф. Анастас Герджиков ще представи новоизбрания ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев. Вълчев ще поздрави академичната общност по повод патронния празник. Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев ще произнесе академично слово на тема „Правото между сакралното и профанното“.

Тържеството ще продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за последните 12 месеца, и с връчване на различни награди, и ще завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html