четвъртък, 2 май 2024 г.

Икономист предлага единна ставка на ДДС за всички стоки и услуги

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

В хода на дебатите по данъчните закони от Института за пазарна икономика предлагат да отпаднат всички данъчни облекчения по ДДС и въвеждане на еднаква ставка за всички стоки и услуги. Според икономиста от ИПИ Петър Ганев бюджетът за следващата година гарантира ръста на доходите, но предвижда много неоправдани социални разходи, съобщава БНР.

„Вече имаме над 10 изключения и реално ние сме в момент, в който те все още по-скоро се разширяват, а не се свиват. Време е да се обърне тази тенденция. Пандемията вече е забравена, няма причина да е по-ниско ДДС-то“, заяви Ганев.

Предвидените 1,5 милиарда лева, според експертите от Института за пазарна икономика, ще са достатъчни за увеличението на минималната работна заплата на 930 лв. и за десетпроцентно увеличение на бюджетните заплати. Но политиката по доходите трябва да се преразгледа, препоръча икономистът Петър Ганев като се пренасочат повече средства към изоставащите сфери.

„Видимо в някои сфери имаше забавяне в ръста на възнагражденията, включително в някои социални дейности. Докато в други си беше наваксано, и то повече. Например при учителите, знаем, имаше двойно повишение на заплатите. Фокусът трябва да е в сферите, в които има изоставане, както беше при учителските заплати преди 4 години, и там да се насочи ресурс“, коментира Ганев.

Гарантирани са парите за увеличение на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“ с 11% от 1-ви юли 2024 година, когато минималната пенсия ще стигне 580 лв.

Икономистите не очакват промени по основните данъчни закони, подкрепят увеличаването на корпоративния данък от 10% на 15%, но препоръчват данъчната ставка по ДДС да се върне към размера от 20% за всички сектори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html