понеделник, 29 април 2024 г.

СЗО иска информация за ново заболяване от Китай, протичащо с пневмония

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е поискала повече информация от китайски служители за увеличаването на респираторните заболявания и огнищата на пневмония сред децата там. Длъжностни лица от Националната здравна комисия на Китай съобщиха за увеличаване на респираторните заболявания на пресконференция миналата седмица, се казва в изявление на СЗО.

„Китайските власти отдадоха това увеличение на премахването на ограниченията срещу COVID-19 и разпространението на известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малки деца), респираторен синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV- 2 (вирусът, който причинява COVID-19)“, се посочва още в него. Огнища от недиагностицирани случаи на детска пневмония също са докладвани в северната част на страната, казва организацията, но не е ясно дали те са свързани с респираторните инфекции.

Пекин поддържаше политика, известна като „нулев COVID” – белязана от строги блокировки и карантини, масови тестове и стриктно проследяване на контактите – до отказа от стратегията през декември. Тези мерки също така ограничават разпространението на по-често срещаните микроби, казват експерти, създавайки „пропаст в имунитета“, която може да направи хората по-уязвими към инфекция.

СЗО съветва хората в Китай да вземат предпазни мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания, включително ваксиниране, оставане вкъщи при разболяване, носене на маски около другите и редовно миене на ръцете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html