неделя, 28 април 2024 г.

Искат прекратяване на делото срещу Местан за катастрофата с убито бебе

Прекратяване на делото и връщането му в досъдебна фаза, но с различни мотиви, поискаха съдебните защитници на двамата обвиняеми по делото за тежката катастрофа от 2019 г. край момчилградското село Загорско, при която загина бебе на шест месеца.

Единият от обвиняемите е Лютви Местан, а другият – бащата на загиналото пеленаче Юсеин Ахмед. Искането бе направено по време на днешното разпоредително заседание, с което делото тръгва отначало, след пенсионирането на досегашния съдия.

Катастрофата край момчилградското село Загорско се случи през април 2019 г. Тогава при сблъсък на два автомобила, управлявани от двамата обвиняеми, загина пеленаче, по-голямото му братче също получи наранявания. Тогава от семейството на загиналото бебе обвиниха Местан, че не спрял знак „Стоп“.

Като мотив да поиска прекратяване защитникът на Лютви Местан адвокат Нацко Дойчев посочи допуснати груби и съществени процесуални нарушения в досъдебното производство, за което жалба е била подадена от Местан в Софийската градска прокуратура. По нея има образувано досъдебно производство. Един от примерите, които защитата даде, бе привличането на втори обвиняем по делото близо година и половина след инцидента, предаде Нова телевизия.

Изложените мотиви бяха и повод адв. Нацко Дойев да поиска и отвод на наблюдаващите прокурори по делото – Василева и Георгиева от Окръжна прокуратура. Според защитника в това производство прокуратурата е пристрастна и не може да изпълни законовата си роля. Искането не бе уважено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html