понеделник, 29 април 2024 г.

Вземат българските паспорти на македонци за реч на омразата и обиди към страната ни

Българското гражданство да се отнема, ако получилите BG паспорти си позволят обидни квалификации към страната, народа и институциите или реч на омразата, предвижда предложение на Министерството на външните работи за промени в Закона за българското гражданство.

“Придобиването на гражданство по натурализация изисква и задължения за спазване на българските закони, уважение към България и националните ѝ символи и институции. Всяка форма или проява на омраза, нетърпимост и агресия към българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина е не само недопустима, но и предполага отсъствието на чувство за принадлежност към българската държава”, мотивират се от МВнР в проекта, предложен за обсъждане.

Най-голям проблем с подобни прояви има от страна на Северна Македония. Те са и най-големите мераклии за български документи за самоличност, които дават право на безвизово пътуване и работа във всички страни от ЕС.

За последните 15 години броят на македонците с български паспорт е 86 566 души, което е над половината от всички получили българско гражданство – 162 865 души. Македонските българи са над три пъти повече от представителите на следващата страна в списъка – Молдова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html