петък, 3 май 2024 г.

Румен Радев: Дипломацията е алтернативата на войната

Снимка: БНТ

„Дипломацията е алтернативата на войната“, заяви президентът Румен Радев, който участва в конференцията „Войни и мир: Ще дойде ли времето на дипломацията?“, съобщи БНТ.

Организаторите на форума напомниха, че през изминалата година по света е имало 55 активни военни конфликта, 237 хиляди са жертвите, 108 милиона са насилствено изселените. И нито един от тези конфликти не е намерил дългосрочно решение по военен път.

„Това е от ключово значение за неголяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество, за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. И България трябва да развива своя капацитет, за да може активно да допринася в НАТО и Европейския съюз за намиране на консенсусни решения, за отстояване на нашия интерес. Но затова ни трябва и една устойчива външна политика, която да е неподвластна на конюнктурни виждания, на тяснопартийни интереси и на политически пристрастия“, заяви президентът Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html