петък, 3 май 2024 г.

В битката за шеф на СОС: Натискат Терзиев за Хекимян

Васил Терзиев
Снимка: БГНЕС

Екип на в. „Галерия“

Невиждан натиск има върху новия столичен кмет Васил Терзиев от страна на ГЕРБ, съобщи за „Галерия“ източник от „Продължаваме промяната“. Хората на Борисов ултимативно настоявали ПП да подкрепи Антон Хекимян за председател на Столичния съвет и в името на мира съгласието било почти дадено. Това била цената ГЕРБ да продължи сътрудничеството си с ПП-ДБ и (не)коалицията да оцелее.

Хекимян обяви, че групата на ГЕРБ-СДС няма да издигне свой кандидат за шефския пост, няма да присъства на гласуването за избора. Бившият телевизионер стана общински съветник и някои му предвещават кариера на евродепутат. В момента обаче Борисов не искал да залага на друг играч за СОС. Като вероятен такъв доскоро се спрягаше Борис Бонев, който вървеше редом с Васил Терзиев и се смяташе, че именно той ще оглави съвета.

Лидерът на „Спаси София“ обаче влязъл в конфликт с доскорошния си партньор още по време на предизборната кампания. Веднага след нея пък имало дори открит сблъсък.

Източници на „Галерия“ твърдят, че още на първото общинско заседание двамата демонстрирали обтегнати отношения, като Терзиев открито обиждал Бонев и му говорел с подигравателно-снизходителен тон.

Очевидци твърдят, че между Терзиев и Хекимян не личало никакво напрежение в момента, макар да са от две уж конкурентни политически сили. Двамата излъчвали взаимно приемане и сговорчивост, която като нищо може да прерасне в успешно сътрудничество между кмет и шеф на СОС.

Мълвата подреждаше бившия тв водещ като заместник-кмет по културата, а за герберски кандидат за шеф на СОС се спрягаше Любомир Минчев. Също според слуховете Борис Бонев бил гласен за зам.-шеф по транспорта. Но пък постът председател на СОС му бил обещан още преди кампанията и той много се надявал това да се случи. ПП-ДБ обаче вече получиха отказ от останалите партии да го подкрепят и така интригата кой ще ръководи Столичния общински съвет се заплита все повече.

Политици твърдят, че Бойко Борисов изчаква да види как ще се развият нещата в столичното управление, за да реши какво да прави при вота на недоверие.

И Бонев, и Хекимян вече направиха изявления, че сглобка на ниво София няма да има.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html