понеделник, 29 април 2024 г.

На фона на протестите на феновете изпуснахме първата победа за годината

Снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по футбол изигра много силен мач, но завърши 2:2 с Унгария в среща от Европейските квалификации в група G. България се размина с първата победа за годината буквално за секунди, след като водеше с 2:1 до самия край, но автогол на Алекс Петков фиксира крайния резултат. За Унгария точката е скъпоценна, тъй като с нея те се класират за Европейските футболни финали. Унгария остава на върха в класирането с 15 точки, със 7 пред Черна гора, която по-късно има мач с Литва. За България това е трета точка в 7 мача в кампанията.

Срещата премина на фона на протест на фенове на български фенове срещу управлението на Борислав Михайлов, като в центъра на София безредиците започнаха преди мача и продължиха почти до самия му край. Има пострадали и полицаи, и привърженици в сблъсъците по улиците на града.

Унгария започна много по-активно мача, пресираше от първата минута и за българите беше трудно да се ориентират. В 9-ата минута Мартин Адам откри резултата за Унгария, след като от границата на малкото наказателно поле с глава простреля вратаря Наумов. Антов направи фаул до границата на наказателното поле, което му донесе и жълт картон. Собослай центрира остро и Адам изпревари всички, за да забие топката.

В 17-ата минута голямата звезда на унгарците Доминик Собослай можеше да удвои, след като пусна зрелищна тупалка към Наумов. Той овладя подаване, погледна към вратата и стреля от границата на наказателното поле, но уцели единствено един от защитниците, от когото кълбото отскочи настрани.

В 24-ата минута България изравни след контраатака. Филип Кръстев получи топката на празно пространство, напредна и пусна в дясно към Кирил Десподов. Крилото на ПАОК върна към Спас Делев, който от границата на наказателното поле не остави шанс на Дибус с шут в сглобката. Минути по-рано Десподов можеше сам да завърши, но се затвори до аутлинията преди да стреля.

В 37-ата минута българският отбор остана с човек по-малко на терена, след като Валентин Антов беше отстранен. Съдията Стефански извади втори жълт картон доста странно на българския бранител заради фаул в центъра срещу Мартин Адам, който дори беше с гръб към посоката на атаката.

Но ситуацията можеше да се вложи още, ако три минути по-късно съдията не беше отменил с помощта на видеосистемата за помощ (ВАР) втори червен картон на България, показан на Илия Груев. При повторението обаче се видя, че Кевин Чобот е симулирал и няма фаул на българския халф.

Второто полувреме започна с натиск на Унгария, както и преди почивката. Но устремът им малко беше притъпен от червен картон на Милош Керкез. Атакуващият халф на гостите влезе много остро в краката на Алекс Петков и също напусна след втори жълт картон.

След около час игра унгарците пропуснаха две добри възможности да нанесат удар. Най-напред Лоик Него проби и опита прострелно центриране, което нямаше кой да сложи крак. След това и Мартин Адам изтърва.

В 78-ата минута България направи пълен обрат, след като Кирил Десподов вкара дузпа. Той сам си я изработи, след като нахлу в наказателното поле. Най-напред подмина Адам Наги, но Атила Салай го препъна. Самият Десподов застана зад топката и не остави шанс на вратаря Дибус. Това е втори гол за Десподов в европейските квалификации.

След 80-ата минута Доминик Собослай на два пъти опита да застраши максимално вратаря Наумов. Но най-чистото положение за него дойде в заключителните минути. Собослай се справи с Живко Атанасов и излезе сам срещу вратаря на България, който обаче се справи с удара от упор.

И когато България беше в очакване на първата си победа за годината и за кампанията, дойде изравняването в последната секунда. Доминик Собослай центрира от фаул от страничната линия, топката падна в меле, където Алекс Петков в опита си да я изчисти прехвърли вратаря Наумов и тя падна в мрежата – 2:2.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html