четвъртък, 2 май 2024 г.

Бербок: България е изпълнила всички условия за Шенген

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е изпълнила всички условия, за да влезе в Шенгенската зона. Това заяви министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок на пресконференция в Берлин заедно с първия ни дипломат Мария Габриел, съобщи БНР.

„Пълноправното членство на България и Румъния в Шенген трябва да стане бързо – условията отдавна са изпълнени. Особено във времена, когато навсякъде се чуват призиви за нови гранични стени, ние като ЕС трябва да удържим на думата си“, заяви Бербок. Тя посочи и че трябва да има и бърз отговор за членството в ЕС на страните от Западните Балкани. „Не трябва да отваряме „европейска чакалня“ в Западните Балкани. Това само ще даде на Русия отправна точка за дестабилизация. Като ЕС трябва да признаем усилията на страните кандидатки и след това да предприемем заедно обещаните следващи стъпки“, посочи Бербок.

От своя страна Мария Габриел посочи, че „позицията на Берлин означава много за България и българския народ“. Тя изтъкне, че Германия подкрепя страната ни и за членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и за опазването на външните граници, което е основен приоритет.

Габриел гарантира и за това, че България работи по мерки срещу заобикалянето на санкциите, наложени на Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html