вторник, 30 април 2024 г.

ГЕРБ и ДПС напуснаха преди вота на недоверие към кабинета, предстои прегласуване

Снимка: wikipedia.org

Народните представители отхвърлиха втория вот на недоверие, внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН в сектор „Отбрана и национална сигурност“. Хаосът обаче е пълен, защото депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС демонстративно напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването, а останалите 61 депутати гласуваха „против“. Предстои прегласуване.

Георги Свиленски от БСП предложи прегласуването на вота на недоверие с призив към председателят на Народното събрание Росен Желязков да покани депутатите от ГЕРБ и ДПС. „Те подкрепят правителството, ако искат да се разграничат, трябва да гласуват в зала, а не с излизане от зала“, каза той.

След кратка почивка, групите на ГЕРБ-СДС и ДПС така и не се върнаха в зала. От БСП поискаха прегласуването да се отложи за утре, след като ГЕРБ и ДПС не се върнаха. Председателят на парламента Росен Желязков обясни, че в парламента вече са в процедура и няма как да се отложи. При проверка на кворума, само 64 депутати се регистрираха. Той даде 10 минути почивка и след това ще направи отново проверка на кворума. „Вносителите за исканото недоверие не са в зала“, заяви Желязков.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче към този момент дружно отказват да влязат в пленарна зала. Така кворумът е пред провал и вероятно прегласуването ще остане за утре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html