събота, 4 май 2024 г.

Израел нареди евакуация на 4 града в южната част на ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел заповяда днес на жителите на четири града в южната част на ивицата Газа да напуснат домовете си въз основа на опасения от разрастване на войната с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в райони, в които първоначално е била гарантирана безопасността на цивилните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Що се отнася до северната част на контролирания от „Хамас“ анклав, Тел Авив обяви, че все още има негови военнослужещи в най-голямата болница в град Газа „Аш Шифа“, но не бе уточнено дали са извършвани военни операции, откакто израелски войници влязоха в болничното заведение след неколкодневна обсада. От вчера няма връзка с медицинския персонал там.

Спуснати рано тази сутрин от самолет листовки в южната част на ивицата Газа известяват местните жители, че трябва да напуснат градовете Бани Шухайла, Хузаа, Абасан и Карара, намиращи се на изток от Хан Юнис, който е главният град на юг. Въпросните градове, чието общо население в мирно време надхвърляше сто хиляди души, сега приютяват още десетки хиляди палестинци, изселени от други райони.

„Действията на терориристичната организация „Хамас“ изискват противодействия от нашите отбранителни сили в районите на вашето местоживеене“, гласи текстът на брошурата. „За ваша безопасност трябва да се евакуирате незабавно от домовете си и да се отправите към убежища, които са ви известни“ се казва още в пуснатите от въздуха листовки.

Израел вече препоръча евакуация на цялата северна половина от ивицата Газа, преди сухопътните му сили да започнат настъпление към град Газа в края на миналия месец. Дълги върволици от хора, взели набързо каквото могат от къщите си, се нижеха всеки ден по пътищата на юг под наблюдението на израелски войници във времето на отворените шестчасови „тактически прозорци“, позволяващи на цивилните да се изнесат от смятаните за опасни райони.

По данни на ООН около две трети от населението от 2,3 милиона души на ивицата Газа са останали без дом, като повечето от тях са намерили подслон в градове в южната част на анклава, откакто Израел започна ответните си удари след изненадващата кръвопролитна атака на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври, припомня Ройтерс. Израел обяви, че 1200 души са убити от бойците на ислямистката палестинска групировка, а около 240 заложници са отведени в ивицата Газа. Оттогава Израел подложи ивицата на масиран обстрел, като пресече достъпа на храна и гориво до района.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html