вторник, 30 април 2024 г.

Тагарев призова за отхвърляне на вота на недоверие, поиска национален консенсус в сферата на отбраната

Снимка: Архив

Тагарев призова за отхвърляне на вота на недоверие, призова за национален консенсус в сферата на отбраната. Това заяви той от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие в сферата на отбраната и националната сигурност, предаде агенция „Фокус“.

„Това, което трябва да отбележа, е, че голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и затова изискват комплексни решения. Именно затова стартирахме стратегически преглед на отбранителната политика. По план през февруари ще представим цялостната политика на кабинета в една бяла книга за отбраната“, започна Тагарев.

„Искрени поздравления за вносителите на вота, както правилно отбелязвате Русия води война в Украйна, с нищо не предизвикана, агресивна война за завладяване на територия и ресурси. Ако Русия постигне целите си в тази война, България може да стане обект на цитирам „потенциални въздушни ресурси с ракети и дронове.

Ако стъпим на тази нерадостна, но трезва констатация за средата на сигурност, ние сме много близо до постигането на консенсус в Народното събрание и между Народното събрание и кабинета. Именно този консенсус създава изключително добра основа за формирането на национална, а не партийна политика на отбрана“, каза още той.

„За текущата година правителството внесе бюджет, съответстващ и дори надвишаващ планираното в Националния план за постигането на равнище за финансиране на отбраната на 2% от БВП. Съответно решенията на срещата във Вилнюс този процент се разглежда не като цел за постигане, а като минимум. Именно това разбиране е отразено в бюджетната макрорамка за следващите три години, като в някои от тях бюджетът за отбрана ще надвиши 2%“, обясни военният министър.

Тагарев обърна внимание, че именно вносителите на вота на недоверие не са подкрепили увеличаването на военните разходи за 2023 година. По думите му кабинетът предвижда повече социални разходи за служителите в армията през 2024 година, а военните ще получат 1000 лева допълнително през този месец.

„Ресурсите трябва да се използват ефективно и ефикасно за развитие на необходимите отбранителни способности“, категоричен бе Тагарев.

Той коментира дефицитът на кадри в армията: „Въпросът за хората е изключително важен. Най-тежко е положението в сухопътни войски. Той не започва с мандата на настоящото правителство. Разбираме, че ситуацията налага бързи и решителни мерки. Основните причини са демографската ситуация и пандемията“.

По думите му през последната година е регистриран спад от 35% в желаещите да се присъединят в Националния военен университет. Причината за това според Тагарев са дезинформационни кампании в обществеността за войната в Украйна.

Министърът на отбраната обяви, че правителството се стреми да привлича инвестиции във фирми, произвеждащи боеприпаси и предоставящи дейности по ремонт на бойна техника.

Тагарев коментира и войната в Украйна: „От морална гледна точка ние оказваме помощ на жертва на неоправдана и с нищо непредизвикана агресия. В българските концепции за национална сигурност изключително важно заема върховенството на правовия ред в международните отношения, в което по-силният не може да си вземе каквото пожелае от по-слаба във военно отношение страна. Правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение на дори 1 кв. м. Украинска територия и не понесе отговорност за причинените разрушения и извършените военни престъпления“, категоричен бе той.

„Защитавайки себе си, Украйна защитава и Европа от агресивните действия на Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови, като минимум, да удвоите ресурсите, които се заделят за отбрана“, каза Тагарев.

Тагарев коментира и ситуацията на българите в Украйна. По думите му част от тях са под постоянни ракетни удари, други са се присъединили към украинската армия и загинали, защитавайки родината си. Той каза, че България има дълг към тези хора, за да могат те да живеят свободно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html