сряда, 1 май 2024 г.

Нетаняху отхвърли призива на Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Близкия изток – израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

В интервю за Би Би Си Макрон заяви, че няма „оправдание“ за бомбардировките. Той призна правото на Израел да се защитава и отново подчерта, че Франция осъжда „терористичните“ действия на радикалната групировка „Хамас“.

В отговор Нетаняху каза, че Хамас носи „отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни“. Той припомни, че палестинското ислямистко движение е започнало войната.

Съветът за сигурност на ООН отново не постигна съгласие за обща резолюция за конфликта. Заседанието започна с минута мълчание в памет на загиналите от израелска и палестинска страна. Генералният директор на СЗО очерта катастрофална картина в Газа.

„Десетки хиляди вътрешно разселени граждани живеят в болници, семейства обитават препълнени училища, и отчаяно се нуждаят от храна и вода. В Газа убитите вече са над 10 800. Почти 70% от тях жени и деца. Средно на всеки 10 минути в Ивицата Газа дете губи живота си. Милион и половина търсят място, където да отидат в Газа, но няма къде и никъде не е безопасно“, каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html