събота, 27 април 2024 г.

Министър Шалапатова: Социалната пенсия ще стане 307 лв., средната – 971

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова заяви в БНТ, че „11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета – след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година“.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307.07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв. Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде певече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и давнето на възможност те да бъдат подкрепени.

Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира, посочи още министър Шалапатова. „Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро – не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите“.

От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция – срещите ще бъдат в читалища, клубове, каза още министърът. „Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани“.

Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв., съобщи Шалапатова. По думите ѝ той е строг, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.

Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки, посочи министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html