понеделник, 29 април 2024 г.

Доган яхва сглобката

Ахмед Доган реши да поеме оперативното ръководство на ДПС.
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще поеме оперативното ръководство на партията до свикването на национална конференция, съобщиха от Движението. Решението било взето от Централното оперативно бюро на ДПС.

Според източници на „Галерия“ Доган бил силно притеснен за „Лукойл“ и конкретно за пристанище „Росенец“, ТЕЦ „Варна“ и енергийните проекти. Движещ мотив му била заплахата за отмяна на дерогацията за доставки на руски петрол.

Почетният председател на ДПС бил откровен пред приближените си, че Карадайъ „не върши работа“ и бил „изчерпан“. Както „Галерия“ вече писа, Карадайъ е набелязан за смяна поради неубедителното му поведение като лидер. Източници на вестника смятат, че Ахмед Доган отдавна е решил да го замени с Делян Пеевски, което обаче до момента не е официално потвърдено от партията.

От близо пет месеца Пеевски е свръхактивен по всички въпроси, свързани с управлението на страната. Някои наблюдатели смятат, че целта му е да се отърве от наложените му санкции по „Магнитски“. Според друга версия пиар активностите имат за цел да го наложат в публичното пространство като евентуален бъдещ лидер на ДПС.

Очаква се да бъде насрочена национална конференция на Движението, която да избере нов шеф. Тя вероятно ще е през януари или февруари.

Доган е почетен председател на ДПС, откакто напусна активната политика през 2013 година. Тогава за председател на Движението бе избран Лютви Местан. След скандал той бе свален и на негово място бе сложен Мустафа Карадайъ.

Депесари споделят, че Карадайъ изгубил позиции пред Доган именно заради напористия щурм към политическа активност от страна на Пеевски. Той дори стана съпредседател на парламентарната група на ДПС. Негова е главната заслуга за успеха на ДПС в последния местен вот. Партията постигна най-добрите си изборни резултати досега, стана втора политическа сила по брой на общински съветници и общински кметове.

Вероятността Пеевски да смени Карадайъ пролича силно по време на приема в турското посолство по случай 100-годишнината от създаването на Турската република. Тогава около Делян Пеевски била събрана цялата парламентарна група и кметовете на Движението, които според очевидци са се снимали с посланик Айлин Секизкьок. В същото време Карадайъ стоял встрани, като се снимал с посланичката след оттеглянето на всички останали. Движението държи силен коз с оглед внасянето на предстоящия вот на недоверие към правителството от страна на БСП и „Възраждане“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html