понеделник, 29 април 2024 г.

Ветото на президента върху Закона за енергетиката ще се гледа днес в НС

Снимка: БГНЕС

Ветото на президента върху Закона за енергетиката влиза за разглеждане в Народното събрание, а шестима министри ще участват в парламентарния контрол, съобщи БНР.

Промените в Закона за енергетиката, които предвиждат излизане на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2026 г. В края на октомври – в последния работен ден на първия тур на местните избори, по инициатива на ГЕРБ-СДС и ДПС беше свикано извънредно заседание на парламента заради ветото, но от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП бойкотираха заседанието и то се провали поради липса на кворум.

Държавният глава върна за ново разглеждане закона, с мотива, че „стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи“.

Шестима министри ще участват в редовния парламентарен контрол. Първи ще отговаря министърът на правосъдието Атанас Славов, а най-много въпроси – 7, има към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков.

Поради „неотложни ангажименти“ в контрола няма да се включат министърът на финансите Асен Василев, на отбраната Тодор Тагарев и на вътрешните работи Калин Стоянов. Министрите на културата, екологията и земеделието ще отсъстват заради командировки в чужбина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html