понеделник, 29 април 2024 г.

Политико: „Лукойл“ заобикаля санкциите срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Притежаваната от „Лукойл“ рафинерия „Нефтохим“ заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави-членки с продукти, произведени от руски петрол. Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от „Глобъл Уитнес“ (Global Witness), базирания в София Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта „Политико“ (Politico) и БНР.

Според цитирания от сайта доклад, като се възползва от дерогацията – т. е. европейското изключение от санкциите срещу Русия заради водената от нея война срещу Украйна, собствениците на бургаската рафинерия са натрупали солидни печалби. Анализаторите посочват, че заводът произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън Европейския съюз. В доклада се подчертава, че продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в Съединените щати.

„Текущата граница на цените на петрола, определена на 60 долара за барел, е нарушена. Руският петрол сорт „Уралс“ (Urals) се търгува на около 75 долара за барел“, се казва в публикацията, според която руският износ продължава да расте и достига „рекордните“ 3,72 млн. барела на ден в началото на октомври. „Приблизително 20-25% от европейския внос на суров петрол и рафинирани продукти все още е с руски произход, често непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия“, коментират изследователите. Според тях, за първите девет месеца на годината бургаската рафинерия е преработила 4,5 милиона тона руски суров петрол. „Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци – сума достатъчна за управлението на наемническата група „Вагнер“ за година“, става ясно от публикацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html