събота, 27 април 2024 г.

Анкара: Годишният доклад на ЕК за напредъка на Турция е несправедлив и пристрастен

Снимка: dailysabah

Годишният доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция към присъединяване към Европейския съюз е „несправедлив и пристрастен“, обяви турското министерство на външните работи.

В годишния доклад на ЕК за напредъка на Турция се посочва, че има „сериозен неуспех“ в демократичните стандарти, върховенството на закона, човешките права и независимостта на съдебната система, съобщава Ройтерс.

„Ние категорично отхвърляме неоснователните твърдения и несправедливата критика, особено по отношение на политически критерии и глави за правосъдие и човешки права“, се казва в изявление на турското външно министерство.

ЕК също така заяви, че Турция не е спазвала принципите на върховенството на закона, правата на човека и основните свободи в борбата срещу тероризма.

Турското министерство заяви, че обвиненията са несправедливи и подчерта „нечестността на подхода на ЕС и ясния двоен стандарт“, добавяйки, че проблеми със зачитането на основните човешки права са налице дори сред страните-членки на ЕС.

Кандидатурата на Турция за членство в ЕС е замразена от години, след като преговорите за членство с ЕС започнаха през 2005 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html