понеделник, 6 май 2024 г.

Емил Радев: България изпълни всички условия, има шансове Австрия и Нидерландия да ветото за Шенген

Емил Радев, снимка Интернет

По инициатива на българския евродепутат от ЕНП – ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Емил Радев в Европейския парламент се провежда конференция за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Еевропейския съюз, предаде Novini.bg.

„Страната ни покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенегенското пространство. България пази една от най-трудните граници на ЕС. Основният мигрантски поток не преминава през България. Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в две държави членки. За съжаление явно правилата на играта не важат еднакво за всички в ЕС. ЕК и ЕП нееднократно заявиха, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенеген. Бизнесът също страда. Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген. Чуждестранният бизнес също губи много от факта, че България не е в Шенген. Това е причината да организирам тази конференция – трябва да дадем ясен знак, че това не може да продължава и трябва да заявим твърдата си позиция, че България трябва да стане член на Шенген“, заяви в началото на конференцията Емил Радев.

Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров обяви, че ЕП е много по-напред от Европейския съвет относно подкрепата си за членството на България в Шенген. „Надявам се това да се промени. Българяи и Румъния са готови за членство от 11 години. Пандемията, мигрантските кризи, войните в Украйна и Израел повлияха негативно на приемането на България в Шенген, но в същото време ние покриваме все по-високи критерии. България е надежден и ценен партньор, който има място в Шенгенското пространство. Постигнахме значителен напредък по всички изисквания. Резултатите са положителни и показват, че се подбрява сътрудничеството с всички държави. България е готова да изиграе важна роля и показва, че членството ни в Шенгенското пространство ще е от полза за всички в ЕС“, категоричен бе посланик Александров.

Специално видеообръщение направи и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. „Като председател на Европейския парламент искам да наблегна на три основни аспекта. Първо, разширяването на Шенгенското пространство символизира европейското единство. и солидарност. Да приветстваме България и Румъния в Шенгенското семейство доказва нашия ангажимент да подкрепяме еднакво всички държави членки в европейския им път. Призоваваме това решение да бъде взето своевременно, тъй като всички предпоставки за това са налице Второ, икономическите преимущества – Шенген насърчава европейския икономически растеж. Присъединяването на двете страни значи, че ще се улеснят митническите процедури, ще намалеят търговските бариери, ще се подобри тяхната интеграция в Европейския единен пазар. На трето място, става въпрос и за повишена съвестна сигурност. Участието на двете страни ще укрепи това усилие. Присъединяването на България и Румъния не е само формалност, трябвало е да се случи преди години, това е важна стъпка към по-обединена, по-благоденстваща и по-сигурна Европа. Искам да благодаря на колегата ми Емил Радев за неуморността му, за организацията на конференция и това, че темата за Шенген е на челно място в дневен ред. Нека работим заедно, за да стане реалност това присъединяване, за да стане Европа по-силна и по-интегрирана“, категорична бе тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html