четвъртък, 2 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев се осъществява в исторически момент, когато се очаква политическо решение за началото на преговори за членство на Украйна в Европейския съюз. „Това решение ще има повратна роля в историята не само на Украйна, но също така и на цяла Европа“, заяви днес на обща пресконференция украинският президент Володимир Зеленски. Думите му бяха предадени от специален пратеник на Европейския нюзрум и цитирани от БТА.

Зеленски изрази увереност, че такива преговори ще започнат. Според него това ще означава, че „няма да има повече сиви геополитически зони в Европа“. „Второ, ще осигури растеж за Украйна и всички европейски страни и трето – гарантираме на нашата страна и на украинския народ реална икономическа и социална сигурност“, допълни той.

Фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС. „Искам да ви кажа колко съм впечатлена от реформите, които извършихте насред войната“, каза тя и даде за пример реформите в правосъдната система, намаляването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари. „Това е резултат от усилена работа“, каза Фон дер Лайен, която похвали и икономическата модернизация на източноевропейската страна.

По думите ѝ подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро и тя допълни, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите за еврочленството реформи и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на ЕК, в това число в сферата на върховенството на закона, защитата на човешките права, повече прозрачност на държавните институции и укрепване на системата за борба с корупцията.

Президентът призова подкрепата на Европа и други партньори в отбранителната и финансовата сфера срещу руската агресия да продължи. „Русия трябва да види, че светът не отстъпва от защитата на свободата и международното право“, каза Зеленски.

Фон дер Лайен обеща да продължи да кара „Русия да плаща за военната си агресия“. „Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html