неделя, 28 април 2024 г.

Антъни Блинкън участва в срещата на външните министри на 5 арабски страни

На срещата си с американския първи дипломат Нетаняху обаче изключи да има примирие, докато „Хамас“ докато не освободи всички заложници.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън участва в срещата на външните министри на пет арабски страни, на която ще присъства и палестинският президент Махмуд Абас, съобщава БНР.

Блинкън пристигна късно снощи в йорданската столица Аман, където се събират първите дипломати на Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания, както и палестински представители.

Очаква се дипломатическите представители да подчертаят „арабската позиция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, доставяне на хуманитарна помощ и търсене на начини спиране на опасното влошаване на конфликта, което застрашава сигурността на региона. Това се казва в изявление на йорданския външен министър, цитирано от „Франс прес“.

Очаква се Антъни Блинкън да се срещне с краля на Йордания Абдула Втори.

Разговорите идват ден, след като американският държавен секретар посети Израел, където с премиера Бенямин Нетаняху обсъди идеята за „хуманитарни паузи“, за да се осигури освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, и да се позволи разпределянето на помощ на обсаденото население на ивицата Газа.

Нетаняху обаче изключи възможността за примирие с „Хамас“ докато екстремистката групировка не освободи всички над 240 израелски заложници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html