неделя, 28 април 2024 г.

Неизвестни откраднали машини за гласуване от секции в Благоевград

Явно в неделя отново по всякакъв начин ще се търсят начини за саботиране на гласуването с машини.
Снимка: БГНЕС

Неизвестни откраднали машина за гласуване от секция в Благоевград, съобщава БНР. В полицията е бил подаден сигнал до МВР- Благоевград, Общинската избирателна комисия и ЦИК за нерегламентирано изнасяне (така наричат кражбата – б. р.) на доставени в няколко секции машинни.

Председателят на общинската избирателна комисия Мартин Бусаров потвърди, че сигналът е подаден при тях от един от кандидатите за кмет , които утре се явяват на балотаж, но не спомена кой. В сигнала се твърди, че след като машините за гласуване били доставени в секциите в Средното общообразователно училище с изучаване на чужди езици, неизвестни лица ги изнесли без специализиран автомобил и без полицейска охрана.

За случая е сезирана и Централната избирателна комисия, която очаква подборна информация от проверката на МВР и ОИК, за да се произнесе по сигнала.

Явно машините предизвикват животински страх в париите на статуквото и те са готови на всичко, само и само да се гласува единствено с бюлетини, които след това да бъдат драскани на воля след края изборния ден. В саботажа на машинното гласуване активно се включва и ЦИК, която издаде заповед при повреда на машина в секция, тя да не бъде подменяна. Въпросната комисия, освен че участва дейно в активното мероприятие с ДАНС на 27 октомври, но изобщо не се съобразява с изискването за машините да бъдат доставяни точно определени ролки, за принтерите им, за да могат те да работят нормално. Нарочно са направени поръчки за ролки с термо хартия, която не отговаря на стандартните им параметри и по-този начин се увеличават рисковете от блокиране на машините.

Много е вероятно откраднатите машини в Благоевград да не бъдат заменени и ЦИК да нареди да се гласува само на хартия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html