неделя, 28 април 2024 г.

Бури оставиха без ток десетки селища в страната, двама загинали в Шуменско

Паднали клони и дървета върху жиците или пречупени стълбове доведоха до прекъсването на електроподаването на много места.
Снимка: БГНЕС

Бури оставиха десетки селища без ток в страната. Има данни и за градушки. По места – с големина на грахово зърно. Има и жертви.

Двама мъже са загинали след силната буря в Шуменско, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Шумен Ася Йорданова. Едната жертва е на 51 години от село Развигорово, а другият загинал е на 67 години от Велики Преслав.

След бурята е паднала стена на къща в село Развигорово и е затрупала единия мъж, който е починал на място. Друг мъж от Велики Преслав е загинал, след като е отишъл в покрайнините на града да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е стъпил върху скъсан електрически проводник. До него са намерени и две мъртви овце.

В област Ямбол са получени десетки сигнала за паднали дървета и клони след разразилата се гръмотевична буря със силен вятър и дъжд. Няма пострадали и бедстващи хора, каза говорителят на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова, цитирана от БТА.

В Ямбол в Общинския оперативен център са получени над 25 сигнала. На терен са всички служители от отговорните дирекции. Десет села в община Тунджа са без ток, съобщи за БТА Владимир Стоев директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ в общината. Дърво е паднало и увредило камбанарията на храма в село Победа. Работи са по възстановяване на електрозахранването, екипите на дружеството са на терен и отстраняват авариите, каза още Стоев.

В община Стралджа заради паднало дърво е затворен пътят между Воденичане и Иречеково. Екипи са на терен и работят по отстраняването му, информираха от общинската администрация.

Множество сигнали са получени от РСПБЗН в област Стара Загора след силния вятър. Бурята е съборила дървета и клони. По места са изпратени екипи на пожарната. Най-сложна е ситуацията в северната част на Старозагорска област, заяви ст.комисар Михаил Михов. Той обясни, че действията на пожарникарите се подпомагат от общински екипи в Стара Загора и Казанлък, съобщава БНР.

20 сигнала за паднали дървета и клони са получени в Община Стара Загора, съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на града Радостин Танев. Бурята е прекъснала електричеството в село Ракитница и части от село Дълбоки. По бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Хан Аспарух“ има подадени сигнали за паднали върху жиците клони. По всички сигнали работят екипи към Общината, увери Танев. Ангажирана с почистването на града след силния вятър е и сметосъбиращата фирма.

Два екипа на пожарната са изпратени да гасят разразил се пожар в цех за преработка на отпадъци в старозагорския кв. „Кольо Ганчев“. Това съобщи старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. По думите му няма опасност от разрастването на огъня. Пламъците са засегнали единствено отпадъци, които подлежат на преработка. Няма взривоопасни вещества и материали на площадката на цеха.

Жена е пострадала, след като дърво е паднало и я е наранило на паркинга в градската градина в Шумен. По първоначална информация жената е с фрактури, откарана е в областната болница.

Силна буря отнесе покривите на близо сто къщи в исперихското село Лъвино. Не се съобщава за пострадали хора. В момента заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекъснато електроподаването.

В София от сутринта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания в районите „Красна поляна“, „Витоша“, „Кремиковци“.

Продължава възстановяването на електрозахранването в Смолян след разразилата се буря днес. Има скъсани електропроводи и повредени покриви и на територията на община Баните. Дежурни екипи работят по отстраняване на авариите.

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в района на Карлово.

Във Велико Търново са наводнени кръговите кръстовища около областната болница. Наводнени участъци имаше в няколко квартала на Перник.

Временно бе затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково, заради паднало на платното дърво.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html