понеделник, 29 април 2024 г.

Молдова обвини Русия в купуване на гласове за местните избори в неделя

Президентът на Молдова Мая Санду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Молдовският президент Мая Санду обвини Русия, че купува гласоподаватели за предстоящите в неделя в Молдова местни избори. Близо 5 милиона долара е превела Москва за два месеца за финансиране на „проруски престъпни групи“ в Молдова, твърди Сандо, съобщава БНР.

Според нея мафиотските организации, финансирани от Москва, включват забранената от молдовския парламент проруска партия „Шор“, оглавявана от укриващия се в Израел бизнесмен Илан Шор. Формацията водеше месеци наред протести срещу Санду и нейното правителство. Още тогава молдовската президентка обвини както „Шор“, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след руското нашествие в Украйна, към което тя отправи остри критики.

Днес, броени дни преди местните избори в Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да купува молдовски граждани и призова правоприлагащите органи да предприемат действия за наказване на виновните. Тя се обърна към гласоподавателите да подкрепят съюзниците й, за да демонстрират подкрепа за нейната визия за продължаване на европейската интеграция на Молдова и присъединяване към Европейския съюз.

В навечерието на важния за европейското ѝ бъдеще вот Молдова блокира достъпа до основните руски новинарски сайтове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html