неделя, 28 април 2024 г.

В Луковит недействителните бюлетини са над 30%

Снимка: БГНЕС

Огромен брой недействителни бюлетини бяха отчетени на първия тур на местните избори, най-вече при избора на общински съветници. Сред рекордьорите е община Луковит – с почти 1/3 недействителни бюлетини,съобщава БНР.

6049 са гласували за кмет на община Луковит на първия тур на местните избори. Бюлетините на 496 от явилите се пред урните са обявени за недействителни. Още по-фрапантен е броят на недействителните бюлетини сред гласувалите за общински съветници – 2028 от тях са обявени за такива. Това е повече от една трета.

„Гражданите с по-нисък образователен ценз се ориентират по-лесно на електронните устройства. По-трудно им е с дългите бюлетини, в които има и преференции. Кампания би трябвало да се направи и за гласуването на хартия – така, както беше проведена за гласуването с машина. Досега не е имало гласуване с толкова много недействителни бюлетини“, обясни Нина Лилова, председател на ОИК в Луковит.

Асен Александров, председател на секционна комисия в село Дерманци, обясни, че при тях е имало около 300 недействителни бюлетини. „Повечето от тях бяха за общински съветници. Имаше и много празни бюлетини“. Обяснява си го с неграмотността на хората.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html