събота, 4 май 2024 г.

Израел изпратил над 6 млн. есемеса до жителите на Газа да се евакуират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

6 млн. текстови съобщения са били изпратени до жителите на Газа да се евакуират, съобщи БНР, като се позовава на думите на израелския президент Ицхак Херцог.

Днес на посещение в Израел пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той заяви, че еврейската държава има право да се защитава, за да предотврати повторение на събитията от 7 октомври. По време на визитата си в Тел Авив Блинкън подчерта, че е важно и как се защитава Израел и призова еврейската страна да направи всичко по силите си, за да не загиват цивилни.

От своя страна президентът на Израел Ицхак Херцог заяви, че страната му е изпратила над 6 милиона текстови съобщения, за да предупреди цивилното население на ивицата Газа да се евакуира от зоната на бойни действия.

Жертвите от палестинска страна в конфликта между „Хамас“ и Израел са надхвърлили 9 200 души, съобщи министерството на здравеопазването в Ивицата Газа, цитирано от Франс прес. Сред жертвите са близо 3 900 деца и над 2 400 жени.

В същото време Израел засилва сухопътната си кампания за елиминиране на „Хамас“. Продължителни и тежки сражения се водят в ивицата, съобщи израелската армия и добави, че е приключила с обкръжаването на град Газа.

Днес се очаква речта на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ шейх Хасан Насралла. Основното опасение е, че той може да обяви, че групировката му ще се включи във войната срещу Израел редом със своите съюзници от „Хамас“.

Последната голяма война в Ливан бе в началото на 80-те години на миналия век. Тогава Израел бързо успя да стигне до столицата Бейрут. След това на палестинските сили се наложи да се евакуират чак в Тунис, за да не избегнат пълен разгром.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html