събота, 27 април 2024 г.

ЦИК обяви резултатите при обработени 100% от протоколите

Излязоха финалните резултати от вота в неделя. Централната избирателна комисия публикува резултатите при обработени в цялата страна 100% от протоколите на секционните избирателни комисии в общинските избирателни комисии в 27 областни града. Това са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Търговище, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

В осем от тях балотаж няма да има, тъй като има победител още на първи тур. Това са Бургас, Враца, Монтана, Ямбол, Стара Загора, Перник, Кърджали и Търговище.

Вече са ясни двамата, които ще се изправят един срещу друг на балотажа в София на 5-и ноември – кандидатите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Васил Терзиев и издигнатата от местна коалиция „БСП за България“ Ваня Григорова. За Терзиев са гласували 31,80% от столичани или 119 121 души, а за Григорова – 21,59% или 80 875 души. 66 792 души са решили да се доверят на кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, който получава 17,83%.

Под 5% е разликата в морската столица между кандидатите на ГЕРБ Иван Портних и на ПП-ДБ Благомир Коцев.

С най-малка разлика в процентите влизат двамата кандидати за кметското място в Плевен – Валентин Христов от ГЕРБ има едва 1,06% пред втория Георг Спартански, издигнат от Инициативен Комитет.

Вече е ясно и разпределението на Общинските съвети в страната.

В столицата коалицията ПП-ДБ /със Спаси София/ печели 34% от местата в местния парламент. Втори са ГЕРБ-СДС с 19,9 на сто, а трети местната коалиция БСП за България с 13,9%.

Във Варна ПП-ДБ и ГЕРБ са с почти изравнени резултати в местния общински съвет – съответно с 14,6 и 14,4 на сто. Трети са Възраждане с 12 %.

В местния парламент в Пловдив ще имат превес от ГЕРБ с 23%. Втори са ПП-ДБ с 18 на сто, трети са местната коалиция „Съединени за Пловдив“ с 13,4%.

Над 9% са недействителинте бюлетини за общински съветници в Пловдив. Това се дължи на грешно попълване на бюлетината събщиха в „Денят започва“ от Общинската избирателна комисия.

Пловдив беше и един от районите с най-много сгрешени протоколи. От там имаше и най-сериозно забавяне в качването на сканираните протоколи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html