понеделник, 29 април 2024 г.

Разследват британски депутат за антиизраелски изказвания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският народен представител Анди Макдоналд от Лейбъристката партия рискува да бъде лишен от депутатското си място, след като партията му заяви, че той е направил „дълбоко обидни“ коментари, свързани с войната между Израел и „Хамас“, съобщава БНР.

Депутатът от Мидълзбро използва фразата „между реката и морето“ в реч на пропалестинския митинг в събота в Лондон. Критиците на тази фраза твърдят, че тя изрично призовава за унищожаването на Израел, въпреки че Макдоналд изтъкна, че думите му са просто „искрена молба за прекратяване на убийствата“ в региона. Скандирането за свободна Палестина „от реката до морето“, се отнася за земите между река Йордан и Средиземно море.

По-рано министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова полицейските шефове да не толерират това скандиране, което представлява, според нея, „израз на насилствено желание Израел да бъде изтрит от света“. Това тълкуване обаче се оспорва от някои пропалестински активисти, които казват, че повечето хора, които го скандират, призовават за край на израелската окупация на Западния бряг и блокадата на Газа, а не за унищожаването на самия Израел.

Анди Макдоналд сега ще заеме място в парламента като независим депутат, докато се води разследване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html