събота, 27 април 2024 г.

Ирена Тодорова: Дистанцията между кандидатите в София е трудно преодолима

Снимка: БГНЕС

Традиционно промените в държавата започват от столицата, заяви в ефира на БНР политологът Ирена Тодорова, която беше и кандидат за общински съветник от „Синя София“. Тя подчерта, че резултатите от първия тур на изборите дават отговори на някои ключови въпроси.

За балотажа в София в неделя, тя изказа мнение: „Мисля, че Васил Терзиев е достигнал естествения си потенциал. При Ваня Григорова има още накъде да се разширява. Но дистанцията между двамата е много голяма – около 40 хил. гласа, които са трудно преодолими“.

Тодорова очаква ниска избирателна активност и в неделя. Тя прогнозира интересни балотажи още в Пловдив и Варна.

Според нея в момента никой няма изгода от предсрочни парламентарни избори.

„Препотвърди се доверието в управляващите в момента – ГЕРБ, ПП-ДБ. Виждаме, че избирателите, колкото и да са гневни, отивайки до урните, не предлагат категорична друга алтернатива на националното управление. Като гледаме сумарно резултатите в страната, виждаме, че се преповтаря до голяма степен доверието в тези две най-големи в момента формации“.

Тодорова смята, че представителят на ГЕРБ в София не е достигнал до балотаж по няколко причини. Тя смята, че се е допуснала стратегическа грешка от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с кандидатурата. „Това е кандидатура, която дори не успя да привлече почти никаква периферия, даже отдалечи колебаещите се избиратели от ГЕРБ. Не мога да кажа категорично дали целият актив на ГЕРБ е бил мобилизиран покрай Антон Хекимян“. Според нея това е начин за оцеляване на Борисов дългосрочно в политиката: „Разтоварване от малко власт също му гарантира по-дълъг живот“.

За нея е грешка да се издигат непартийни фигури за такива високи позиции. Според нея залогът е бил повече за Общинския съвет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html