неделя, 28 април 2024 г.

Зеленски: Украинската формула за мир постепенно става глобална

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската формула на мира постепенно, стъпка по стъпка, става глобална. Това каза снощи в ежедневното си вечерно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от агенция Укринформ.

Зеленски обобщи резултатите от първия ден от срещата в Малта за украинската формула на мира, в която участват съветници и дипломатически представители на 66 държави.

Украинският президент отбеляза, че на срещата са представени всички континенти, което по думите му е добър резултат. За всяка точка от формулата на мира са създадени работни групи от държави, които са се съсредоточили върху нейната реализация.

„Толкова много държави с различни политически традиции. Благодаря на всички лидери и на страните, които подкрепиха общата визия за мир. Имаме още потенциал да разширим представените държави. Точките от нашата форума са дефинирани така, че всеки по света, който наистина цени международното право, да може да изрази себе си и своите ценности, като подкрепи глобалните усилия срещу агресията“, посочи Зеленски, цитиран от агенция УНИАН.

Той отбеляза, че в момента на срещата в Малта продължава работата по пет от десетте точки на формулата. Това са „Ядрена и радиационна безопасност“, „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“, „Освобождаване на всички пленници и депортирани лица“ и „Възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред“.

„Миналата година, когато за първи път представих формулата, светът все още обсъждаше различните визии, доста различните подходи за възстановяване на нашата държавна граница и за справедлив мир. И мнозинството държави в по света постепенно се обединява около една обща и справедлива визия, която  е отразена във формулата на мира. Това, което ни е нужно е единството на света, така че агресорите да загубят“, каза Зеленски.

Украинският президент посочи, че има символно значение фактът, че подобна силна проява на международно единство се случва именно на дата 28 октомври, в деня, когато в Украйна си спомнят годишнината от изгонването на нацистите от територията на страната.

„Тогава украинският народ заедно с много други народи се бореше, за да победи това зло. Именно единството даде на народа необходимата сила. И не само да победи нацизма и да накаже нацистите за извършените от тях престъпления срещу човечеството – Холокоста, унищожаването на цели народи, но и за създаване на такава архитектура на международна сигурност, която да ни защитава от глобална война. Сега виждаме, че създадената тогава архитектура не проработи. Единството обаче със сигурност ще работи ефективно“, добави Зеленски, отбелязвайки, че светът не е място за агресии, посочва УНИАН.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html