четвъртък, 2 май 2024 г.

С дронове, сателити и изкуствен интелект Украйна събира данни за руските военни престъпления

Снимка: БГНЕС

С дронове, сателити и изкуствен интелект Украйна събира данни за руските военни престъпления. Това заяви заместник-министърът на дигиталната трансформация на Украйна Георгий Дубински, който взе участие чрез видео връзка с провеждащата се в София тематичен форум в София. На него се споделят добрите практики от Украйна и се насърчава диалога за сътрудничество между двете страни в сферата на изкуствения интелект и киберсигурността.

Дубински обясни, че Украйна използва изкуствен интелект на бойното поле, определяйки го като „неин съюзник“. Той даде пример със събирането на информация чрез сателити и дронове. „Събираме данни за престъпленията за Съда в Хага по този начин“, каза още той.

Украинският чиновник припомни още, че в началото на руската агресия е трябвало спешно да започне дигитална миграция на данните, премествайки чувствителната информация към облаците на приятелски държави. „Установихме, че трябва да въведем интернет методи за дигитална устойчивост. Окупирайки територията, руснаците преднамерено нарушават нашата дигитална инфраструктура. Когато освобождаваме територии, трябва да я възстановим и поддържаме, посочи зам.-министър Дубински. Той подчерта, че едно от предизвикателствата на неговата страна е да поддържа дигиталните публични услуги в условията на военен конфликт.

„Много от хората в Украйна, които трябваше да напуснат страната след нашествието, не са имали възможност да вземат всички свои документи. Трябва да осигурим необходимите услуги хората да се идентифицират, както и да поддържат своята връзка с държавата. Дигиталната свързаност е важна, особено по време на война“, разказа Дубински.

„Част от дигиталната устойчивост е и киберхигиената. Русия е особено активна в разпространението на дезинформация. Те имат „добри практики“ в тази област. Да се противопоставим на тази дезинформация е също част от дигиталната устойчивост“, допълни още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html