неделя, 28 април 2024 г.

Омбудсманът призова да се направи крачка назад по отношение на електронните рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева.
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването трябва да направи крачка назад по отношение на електронните рецепти, каза омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БНТ. Ведомството е трябвало да се информира предварително готови ли са всички лекари да издават електронни рецепти, каза още Ковачева. Тя отбеляза, че още при общественото обсъждане на проблема през лятото е предупредила, че ще има проблеми, тъй като системата не е готова.

„Правилно е да се тръгне по този път, за да се ограничи използването на антибиотици и да се даде възможност да има достатъчно наличност на лекарства да диабетици, но в случаите, в които се вижда, че има категории с лекари, които не могат да издадат електронна рецепта, това означава, че на практика няма възможност, системата не е готова“, допълни омбудсманът. Дори и един лекар да не може – това са неизвестен брой хора, които ще останат без терапия, обясни Ковачева.

Проблемите не са само във физическото издаване на рецептата, а когато пациентът отиде в аптеката и му кажат, че лекарството, което му е изписано, го няма. Абсурдно е хората на опашката в аптеката да звънят на лекаря си, за да им каже той кое е другото лекарство, да им промени в момента рецептата. Абсурдно е един лекар от спешна помощ да не може да ви изпише антибиотик – т.е. вие тепърва да се обяснявате с друг лекар, да го убеждавате, че това е терапията – това не е работа на пациентите, каза още Диана Ковачева.

Друг проблем е, че номенклатурите не съвпадат – т. е. има още работа да се свърши от страна на министерството на здравеопазването, за да сме сигурни, че тази система работи гладко и хората не остават без терапия, допълни Ковачева.

Вчера здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С него се предлага удължен гратисен период за издаването на електронни рецепти от работещите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). В срок до 1 март 2024 г., единствено за служителите от ЦСМП, се допуска предписване на лекарствени продукти за лечение на диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба и на хартиен носител.

При изпълнение на предписанията магистър-фармацевтът трябва да извършва проверка в списъка на лицата, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, публикуван на интернет страницата на Националната здравноинформационна система. В случай, че съответното лице не е в списъка, предписанието не се изпълнява, уточняват от Министерството на здравеопазването. Решението е взето в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти в спешни случаи от екипи на ЦСМП, когато те извършват прегледи на пациенти в спешни състояния в отдалечени и труднодостъпни райони на страната без връзка с Интернет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html