неделя, 28 април 2024 г.

Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

„Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят Седми блок“, обясни премиерът.

Част от проекта на дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Одобряването на Национална стратегия за околната среда 2021 – 2030 г. също е част от дневния ред на правителственото заседание. Очаква се правителството да одобри участието на България с Национален щанд в Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2024“ в Нюрнберг, Германия, както и участието на страната ни в 60-ото издание на Венецианското бианале за изкуство.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html