неделя, 5 май 2024 г.

Енергийната комисия отхвърли ветото на президента

Снимка: БНТ

Енергийната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката с 11 гласа „за“ и 3 „против“, без „въздържали се“.

Румен Радев наложи вето върху измененията в Закона за енергетиката (МОТИВИ)

Въпреки изявеното нежелание на ПП-ДБ вчера да участват в извънредно заседание на парламента и дори да бъде свикано от председателя на НС Росен Желязков, за да не бъде използвано за политическа агитация, днес ветото на президента в енергийната комисия беше отхвърлено. Против гласуваха от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Радев: Явно АЕЦ „Козлодуй“ ще се изгражда като магистрала

Темата с АЕЦ „Козлодуй“ също стана част от коментарите на депутатите от енергийната комисия. Делян Добрев заяви, че ще настоява дружеството, което ще изгражда новите мощности, да не е с капитал 500 млн., а 1 млрд. и 600 млн. „да не може парите да бъдат взети от финансовия министър и похарчени, а да отидат по предназначение“.

По отношение на въпроса за „Лукойл“, председателят на енергийната комисия Делян Добрев размаха пръст на икономическия министър Богдан Богданов, който вчера обясни, че няма как държавата да прибере нужните средства от „Лукойл“, тъй като има несъвършенство в законодателството.

Делян Добрев – ГЕРБ-СДС: „Има две теми. Едната е свързана с въпросните 500 милиона, които Денков каза че дължат и ще внесат другата седмица. Втората тема е с вноските в енергийния фонд, който както вчера ви обясних, ако отхвърлим ветото в зала в петък „Лукойл“ трябва да започне да прави от вторник вноски в размер на три милиона лева на ден, които три милиона лева да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела.“

Предстои промените в Закона за енергетиката да бъдат обсъдени повторно и в пленарна зала. Вчера представители на парламентарните групи, подкрепящи правителството, влязоха в спор дали това трябва да се случи на извънредно заседание на Народното събрание в петък или след местните избори в неделя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html