понеделник, 6 май 2024 г.

Вътрешният министър на Австрия се обяви срещу разширяването на Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ) австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство, съобщава БТА.

По време на интервюто, съсредоточено върху въпроси на сигурността и по вътрешнополитически и международни проблеми, завеждащият вътрешнополитическия ресор в ОРФ го запита кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния, а министърът отговори:

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли, откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо?

Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“.

На журналистическа реплика, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, а позицията на налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер каза:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html