четвъртък, 2 май 2024 г.

Заподозреният за атентата в Брюксел е убит

Снимка: ЕПА

Заподозреният за нападението в Брюксел е бил убит в предградието Шарбек, съобщават белгийски медии, предава Ройтерс.

По-рано вестник Le Soir съобщи, че в хода на полицейска операция в община Схарбек – една от 19-те, съставляващи столичния регион Брюксел, служителите на реда са застреляли заподозрян за снощната атака. Първоначално обаче не бе известно дали ликвидираният е извършител на нападението, допълва агенция Фокус.

Белгия: Терорист застреля двама шведи, нападателят е на свобода

Министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден обяви по-късно, че простреляният е Абдесалем Л., който бе посочен като главен заподозрян за стрелбата.

„Мога да потвърдя, че е намерен в кафене и прострелян там. По наша информация свидетел го е видял в заведението. Възможно е да е починал на път за болницата. Последната информация все още трябва да бъде потвърдена. Но търсенето изглежда е приключило“, подчерта Верлинден.

У мъжа е открито оръжието, с което е извършено нападението, допълни министърът.

Районът, в който бе проведена операцията, е отцепен и евакуиран. По-рано кметът на Схарбек потвърди информацията за неутрализирането на мъжа, но допълни, че на този етап „няма потвърждение за самоличността на лицето“. Операцията бе проведена „на крачки“ от сградата, в която се предполага, че заподозреният извършител на атаката Абдесалем Л. е пребивавал за последно.

Човекът, отговорен за смъртта на двама души и раняването на трети при стрелба в белгийската столица в понеделник вечер, се казва Абдесалем Л. и живее в Брюксел.  По предварителни данни на разследването извършителят е 45-тунизиец, който от години живее в Схарбек. Лицето е подало молба за убежище през ноември 2019 година, но е получило отрицателно решение по-малко от година по-късно. Отстранен от общината през 2021 г., той така и не успява да получи заповедта си за напускане на страната.

„Той бе известен на полицията с трафик на хора, незаконно пребиваване и застрашаване на държавната сигурност“, обяви министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн, като допълни, че чуждестранна полицейска служба е информирала белгийските власти през 2016 г., че Абдесалем Л. има радикален профил и ще бъде „кандидат за джихад“. По онова време подобни предупреждения са постъпвали ежедневно, подчерта министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html