четвъртък, 2 май 2024 г.

Белгия: Терорист застреля двама шведи, нападателят е на свобода

Снимка: ЕПА

Полицията в Белгия започна издирване, след като двама шведски граждани бяха убити при терористична атака в Брюксел, пише агенция Фокус, като цитира Sky News.

Стрелбата доведе до прекратяване на квалификацията на Белгия за Евро 2024 срещу Швеция на полувремето в понеделник вечерта.

Феновете бяха задържани на стадиона, докато въоръжени служители издирваха заподозрения, който към този час все още не беше открит.

Стрелбата е извършена на около три мили, което е около 5 километра, от местния стадион „Крал Бодуен“ малко след 19:00 часа местно време.

Малко след това мъж, който твърди, че е стрелецът, се появява в социалните медии във видео, в което твърди, че е член на Ислямска държава (ISIS) и е „за Аллах“.

Все още не са конкретизирани мотивите за стрелбата, която стана факт, докато Белгия беше домакин на Швеция в квалификационен мач за Евро 2024.

След атаката нивото на терористична заплаха за Брюксел беше повишено до 4, най-високото ниво. Белгия като цяло беше преди ниво 2, а от години не спира да е пристан за имигранти.

Полицията е по улиците, за да гарантира безопасността, публикува кметът на града Филип Клоуз в X, преди Twitter.

„След стрелбата в Брюксел полицейските служби се мобилизират, за да гарантират безопасността в и около нашата столица, в сътрудничество с министъра на вътрешните работи“, каза Клоуз. „Аз съм в кризисния център, за да осигуря координацията“.

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо публикува в X, платформата на Илон Мъск: „Моите най-дълбоки съболезнования на роднините на това страховито нападение в Брюксел. Следя отблизо ситуацията, заедно с министрите на правосъдието и вътрешните работи от Белгийския кризисен център. Следим ситуацията и молим хората в Брюксел да бъдат бдителни“.

Кризисният център на страната също публикува в X: „Тази вечер имаше стрелба в Брюксел. Има паднали жертви. От уважение молим да не се споделят изображения или видеоклипове във връзка с този инцидент“.

Видео в социалните медии, споделено от вестник Het Laatste Nieuws в понеделник, но непроверено от BBC News, показва мъж, облечен с флуоресцентно яке, слиза от скутер, въоръжен с нещо, което изглежда като автомат, и влиза в близката сграда със стъклена фасада. След това изглежда, че застрелва поне един човек.

Полицията и службите за спешна помощ отцепиха близките пътища след стрелбата. Белгийските медии съобщават, че двамата убити са били облечени с фланелки на шведския национален отбор.

Шведските футболисти казаха на УЕФА, че не искат да играят второто полувреме на мача и белгийският отбор се съгласи, според шведската телевизия TV6.

Белгийският премиер Александър де Кроо излезе в социалните медии, за да поднесе своите „искрени съболезнования на шведския премиер след тазвечершната мъчителна атака срещу шведски граждани в Брюксел“.

„Нашите мисли са със семействата и приятелите, които загубиха своите близки“, каза той. Като близки партньори борбата срещу тероризма е съвместна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в социалните мрежи, че мислите й са „със семействата на двете жертви на отвратителната атака в Брюксел“.

„Подкрепям от сърце белгийската полиция, така че те бързо да задържат заподозрения“, каза тя. „Заедно сме обединени срещу терора“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html