четвъртък, 2 май 2024 г.

Туск обяви победата си на изборите и готовността си да оглави новото правителство на Полша

Лидерът на полската опозиция и ръководител на блока на „Гражданската коалиция“ Доналд Туск обяви победата си на изборите и готовността си да състави ново демократично правителство, съобщава АП.

„Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм заел привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме от власт, каза Туск на аплодиращите си поддръжници. Този резултат все още може да е по-добър, но още днес можем да кажем, че това е краят на лошото време, това е краят на управлението на закона и справедливостта“, добави Туск.

„Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога през живота си не съм бил толкова щастлив, че заех, изглежда, второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме (партията „Право и справедливост“ – ред.) от властите“, каза той.

Той подчерта още, че резултатът в неговия блок може и да е по-добър, но днес със сигурност може да се каже, че на управлението на „Право и справедливост“ е дошъл краят.

Парламентарни избори в Полша

Според екзитпола гласовете на изборите в Полша ще бъдат разпределени както следва:

  • „Право и справедливост“ – 36,8 процента.
  • „Гражданска коалиция” – 31,6.
  • „Третият път“ – 13 процента.
  • Левите – 8,6 процента.
  • „Конфедерация“ – 6.2.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html