понеделник, 6 май 2024 г.

Фон дер Лайен и Роберта Мецола отиват в Израел, Блинкен пристига в Катар

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола днес ще посетят Израел, за да изразят солидарност с жертвите на терористичните атаки на „Хамас“ и да се срещнат с ръководството на държавата, информират от ЕК, събощи БНР. Програмата им ще бъде оповестена по-късно.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който вчера беше в Израел, днес пристига в Катар за разговори по ситуацията в Близкия Изток. Визитата е на фона на съобщения за постигнато важно споразумение между САЩ и Катар. Договорено е арабската страна да не предприема засега действия по каквото и да било искане от страна на Техеран за достъп до 6 милиарда долара ирански средства. Те бяха размразени като част от размяната на затворници миналия месец.

Асошиейтед прес обяснява, че това е стъпка, която допуска иранските средства в банковата система на Катар да не се замразяват напълно. Тя се прави заради атаките на „Хамас“ срещу Израел и е съобразена с критиките на републиканците към сделката, направена от администрацията на президента Джо Байдън с Иран. Размразяването на 6-те милиарда стана в замяна на освобождаването на петима задържани американци.

Представители на Вашингтон обясняват, че става въпрос за средства, които не могат да се използват от Иран и ще служат само за хуманитарни нужди.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html