петък, 3 май 2024 г.

Правителството премина успешно през вота на недоверие

„Очаквано и без изненади вотът на недоверие към правителството не бе успешен, а правителството на Николай Денков остава на власт“, пише агенция Фокус. При гласуването едва 71  от гласовете бяха „за“ свалянето на кабинета, те обаче не се оказаха недостатъчни, тъй като небходимият брой, за да бъде свалена властта, е 121 гласа.

Опозиционните политически сили обаче предупредиха, че готвят нов вот на недоверие, който този път най-вероятно ще бъде свързан със сферата на националната сигурност и отбраната. Тази заявка направи през вчерашния ден председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Важно е уточнението, че не може да бъде внесен вот на недоверие на същото основание в следващите шест месеца.

След гласуването от опозиционните партии обясниха различния си вот.

От БСП Георги Гьоков заяви, че „системното унищожение на българската енергетика продължава с пълни темпове“. Според него формираното управляващо мнозинство ще предизвика колапс в сектор „Енергетика“. По думите му справедливостта в този кабинет е на заден план.

От „Възраждане“ Стоян Таслаков заяви, че гласуването на пътната карта „обрича въглищните централи“ и тяхното бъдеще. Той смята, че правителството не е свършило нищо по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. От третата политическа сила отново заявиха, че са против продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна.

От ИТН Станислав Балабанов се обрече към Кирил Петков и го попита как се чувства, след като е бил подкрепен от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Балабанов се обърна и към Христо Иванов и го попита как се чувства от подкрепата ГЕРБ-СДС и ДПС, след като по думите му през 2020 година са протестирали заедно срещу тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html