четвъртък, 2 май 2024 г.

Григор Димитров е на полуфинал на турнира в Шанхай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров за девети път в кариерата си се класира на полуфинал в турнир от сериите Мастърс 1000 и за първи през 2023 година. В Шанхай поставеният под №18 Димитров се наложи над 22-ия в схемата чилиец Николас Джари със 7:6(2), 6:4 и така спечели за първи път срещу този съперник в третия мач помежду им, съобщи БНР.

Григор спечели жребия и избра да сервира. В шестия гейм той стигна до точка за пробив след двойна грешка на 198-сантиметровия южноамериканец, но съперникът се спаси с мощни сервиси. В крайна сметка се стигна до тайбрек. В него 32-годишният българин доминираше и размяната на полетата дойде при 5:1 точки за него. Той стигна до 6:2 и реализира още първия си сетбол, след като бекхендът на Джари спря в мрежата.

Димитров имаше брейкбол и в откриващия гейм на следващата част, но отново не успя да го осъществи. Той все пак стигна до пробив за 4:3 при третата си възможност. След това повика физиотерапевт на корта за кратък масаж, а после сервира на нула, за да затвърди брейка. При 5:4 бившият №3 в света сервираше за победата. Той поведе с 40:15 и ликува след първия мачбол.

Първата ни ракета отново сервираше чудесно. Той наниза 11 аса при 2 двойни грешки. Вкара 68 процента първо подаване и спечели 90 процента от точките при разиграването му.

„Бях много концентриран в най-важните моменти. За мен бе важно да не се отказвам и да продължавам да опитвам. С напредването на мача се чувствах все по-комфортно на негов сервис и той напрви някои грешки, от които се възползвах. Нямах много време да мисля за успеха над Карлос (Алкарас), защото трябваше да анализирам играта на Николас. Позитивите в представянето ми са на лице“, обясни българинът в интервюто на корта.

„На подобен турнир трябва да се справяш по-добре във всеки следващ мач. Всеки играч, останал в него, играе добре и има шанс да го спечели. Няма за какво да мисля оттук насетне, тъй като не мисля за титлата. Бил съм на подобно ниво и преди и съм щастлив, че отново съм на полуфинал на Мастърс. Всеки тенисист, който излиза на корта, има шанс да спечели и за мен няма значение срещу кого играя“, завърши Григор Димитров, който има една титла от престижните серии, спечелена в Синсинати през 2017 година.

С този успех Димитров си осигури 360 точки за световната ранглиста, където е на 19-ото място. До момента най-доброто му класиране в Шанхай беше четвъртфиналът през 2017 година.

Следващият съперник на Григор ще се определи в мача днес между Андрей Рубльов и Юго Умбер. В другия полуфинал играят Хуберт Хуркач и Себастиан Корда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html