събота, 27 април 2024 г.

ООН: Над 187 500 бежанци в ивицата Газа от събота досега

Израел нанася масирани въздушни удари срещу бази на терористите, но твърди, че предупреждава цивилните да се изтеглят от района.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната между палестинската ислямистка групировка „Хамас“ и Израел е довела до разселването на над 187 500 души в ивицата Газа от събота насам, предаде Франс прес, като се позова на ООН.

„Броят на вътрешно разселените е нараснал значително в ивицата Газа, достигайки над 187 500 души от събота. Повечето от тях са намерили подслон в училищата на УНРВА“ – агенцията на ООН за палестинските бежанци, съобщи говорител на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси на пресконференция в Женева.

При израелски въздушни удари в Газа са били поразени жилищни сгради, включително небостъргачи и сгради на ООН, което е довело до жертви сред мирното население, заяви върховния комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Ройтерс. Той напомни, че „международните хуманитарни норми са ясни: задължението да се вземат постоянни мерки за защита на гражданското население и граждански обекти продължава да се прилага при атаките“.

„Налагането на обсади, които застрашават живота на цивилни граждани, като ги лишават от стоки, необходими за оцеляването им, е забранено от международното хуманитарно право“, добави Тюрк в отговор на изявлението на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обяви засилена блокада на ивицата Газа „без електричество, без вода, без газ“.

Върховният комисар напомни, че „всяко ограничаване на движението на хора и стоки с цел осъществяване на обсада трябва да бъде оправдано с военна необходимост, в противен случай може да представлява колективно наказание“.

Фолкер Тюрк добави, че е „дълбоко шокиран и възмутен от твърденията за екзекуции без съд на мирни граждани, а в някои случаи – и за ужасяващи кланета, извършени от членове на палестински въоръжени групи“. Той призова тези групировки „незабавно и безусловно да освободят всички заловени и все още задържани цивилни граждани“.

„Вземането на заложници е забранено от международното право“, подчерта той.

В ивицата Газа живеят около 2,3 милиона палестинци. Територията на анклава е гъсто населена и много от жителите й са засегнати от бедност.

Според палестински власти военният отговор на Израел е причинил смъртта на близо 700 души в ивицата Газа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html