неделя, 5 май 2024 г.

Социолог от БАН: Частни интереси злоупотребяват с протеста, за да бранят статуквото

Снимка: БГНЕС

Частни интереси, които се противопоставят на реформата в сектора, злоупотребяват с протеста, за да бранят статуквото. В периферията остава дебатът за общественото здраве, екологичните проблеми и технологичното развитие. Това каза БНР Венелин Стойчев от Института по философия и социология при БАН.

„Има бум на популизма и надпревара кой ще яхне протеста“, отчита Стойчев. Според него протестът е използван като „параван, зад който се прокарват нелегитимни, частни интереси“ и се качва цената на контролирания вот.

Стойчев смята, че министърът на енергетиката Румен Радев е поставен в ситуация „да вади кестените с голи ръце“, а поставилите го в тази ситуация „му гледат сеира“. „В тази ситуация, с всички атаки, на които е подложено правителството, Денков трябва да продължава да играе на терена на фактите. При нас, понеже бягаме от този терен, изпадаме в ситуация да сме в тежката гравитация на популизъм и нелегитимни интереси, които няма да се покажат на повърхността, но ще предопределят съдбата ни.“

Социологът смята още, че синдикатите в България отказват да се реформират. Структурата на икономиката се е променила и ако искат да бъдат адекватни на световните тенденции, би трябвало да променят облика си, отбеляза още Венелин Стойчев. По думите му „има много сериозни основания за тези, които подозират синдикатите в нечестна игра“.

За готвения вот на недоверие в НС Стойчев каза, че има обществени съмнения за политическа злоупотреба с тази процедура и с иначе легитимните интереси на протестиращите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html