събота, 4 май 2024 г.

Световните цени на храните остават стабилни

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните беше до голяма степен стабилен през септември, тъй като пониженията на индексите за растителни масла, млечни продукти и месо компенсираха скока в цените на захарта и царевицата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Показанията за септември са с 10,7 пункта по-ниски на годишна база и с 24 пункта под историческия им връх, достигнат през март 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Индексът на ФАО за зърнени култури се повишава с 1 процент спрямо предходния месец, тъй като цените на царевицата скачат със 7 процента, тласнати нагоре от силното търсене на бразилски доставки, по-бавните продажби в Аржентина и увеличените тарифи за товарни превози на шлепове в САЩ.

Международните цени на пшеницата падат с 1,6 на сто, благодарение на силните доставки и добрите перспективи за производство в Русия. Оризът, който скочи с почти 10 на сто през август, пада с 0,5 на сто през септември на фона на ниското търсене на внос, посочи ФАО.

Индексът на захарта скача с 9,8 на сто спрямо август, достигайки най-високото си ниво от ноември 2010 г. на фона на нарастващите опасения относно по-строгите перспективи за световно предлагане през предстоящия сезон, свързани с опасенията за въздействието на метеорологичния феномен Ел Ниньо върху производството.

Цените на растителното масло падат с 3,9 на сто, докато цените на млечните продукти бележат спад с 2,3 на сто – деветият пореден месечен спад, тъй като слабото световно търсене на внос и изобилните запаси във водещите производствени региони продължават да тежат върху сектора. Цените на месото падат с 1 процент.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година на 2,819 милиарда тона, което е малко повече от предишна оценка от 2,815 милиарда и около 0,9 на сто по-високо от нивата от 2022 г. По-високата прогноза се дължи почти изцяло на по-положителни оценки за добива за Русия и Украйна, поради продължаващите благоприятни климатични условия, каза ФАО.

Агенцията на ООН заяви, че нейните кратки данни за предлагането и търсенето на зърнени култури определят световното производство на пшеница на 785 милиона тона, производството на груби зърна на 1,511 милиарда тона, което е с 2,7 на сто повече от 2022 г., и световното производство на ориз на 523,1 милиона тона.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 121,5 пункта миналия месец срещу ревизираните 121,6 за август, съобщи агенцията днес. Отчитането за август първоначално беше дадено като 121,4.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html